Press Release – The Enclave in Harker Heights

by EVstudio AEP on April 23, 2012

Visit Killeen Daily Herald to review the article written on this project at: http://www.kdhnews.com/news/story.aspx?s=65758&q=Enclave

A new, medium density, high end, gated townhome community is being planned for a seven acre site in Harker Heights. The Enclave is a master planned community planned to offer an option for people looking for a higher quality of life housing solution than what is typically found in apartment living, but are not looking for the full burden and commitment of home ownership.

The Enclave is planned for a site on the west side of Verna Lee Drive just north of Harker Heights High School. The community will have easy access to FM 2410, US HWY 190, and IH 35.

The Enclave will offer 1, 2, and 3 bedroom options along with loft style studios. A well-appointed community Building will provide space for a fitness center, yoga studio, laundry mat, and business center. A pool will be located directly adjacent to the Community Building. Site amenities include designated walking trails with exercise stations scattered along the way, abundant green space, a pond, and professionally designed, native Texas landscaping.

Exterior materials for the project will consist mostly of stone and stucco, both very durable, high quality, and attractive materials. Interior spaces have been designed to allow for an abundance of natural lite to filter through open floor plans. View corridors have been identified and, where possible, units have been designed to take advantage of those views.

Bluewater Assets, the developer / owner, and EV Studio Texas, the architectural firm, are committed to making The Enclave a sustainable, or “green”, community. Attention has been given to selecting materials and products that provide energy and water efficiency and indoor environmental quality. Recycled and renewable materials will account for a large portion of the completed project. Buildings have been arranged in a manner that compliments the existing topography and causes minimal disruption to natural drainage patterns across the site. Existing trees will remain along the perimeter of the project to provide a natural buffer to adjacent properties. Trees and underbrush that need to be removed will be shredded and mulched on-site with a large portion of that material being incorporated into the finished landscaping.

Several of the buildings within the community will offer dwelling units with garages. The unique nature of the topography has allowed the architect to create two story townhome units over “walk-out” style garages. “This strategy allows us to minimize the actual footprint of the buildings, minimize the alteration of existing topography, and minimize the use of additional materials. We chose to use the buildings themselves as retaining walls thus allowing a single structure to play multiple roles. This is a great example of recognizing challenges as opportunities.” – Gene Dane, architect.

Construction for The Enclave is planned to start this summer.

Share

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment